În perioada 30 iunie – 4 iulie a.c., la Jupiter, județul Constanța, a avut loc cea de-a doua ediție a Forumului Smart Village. Evenimentul și-a propus să conștientizeze conceptul de „sat inteligent” în România și să îl aplice pentru comunitățile rurale, care au nevoie de strategii de dezvoltare sustenabilă, care să determine creșterea calității vieții la sat. La conferință au participat reprezentanți ai autorităților locale, ai ministerelor care implementează strategii și reforme legate de smart village, ai mediului academic, de cercetare și inovare, ai mediului de afaceri care dezvoltă soluții de dezvoltare economică modernă.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Satelor Inteligente în cooperare cu USH Pro Business, alături de ecosistemul său (Asociația Inter-Bio, Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export-ACEX, Wallachia eHub și Smart eHub) care au fost parteneri ai evenimentului.

Au fost prezentate și discutate diverse teme ce au acoperit aspecte precum: soluții  pentru satul românesc; tehnologii care vor schimba fermierii și agricultura; digitalizarea și tranziția verde, rolul centrelor de inovare digitală;  soluții și servicii pentru  creșterea eficienței energetice, telemedicina;  Politici Publice  în  domeniul e-guvernării; programe de finanțare comunitară – PNRR;  impactul investițiilor gestionate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației prin PNRR asupra economiei, Turismului și Mediului; sustenabilitatea arhitecturală și urbanism; sisteme ionice și sistemele fotovoltaice;   oportunități de finanțare, bune practici și scalarea unor modele de succes la nivel local; particularități privind accesarea Fondurilor Europene; dezvoltarea comunităților cu ajutorul GAL; proprietatea funciară;  apa sursa vieții, protejarea resurselor de apa, etc. 

Ecosistemul USH Pro Business a adus contribuții importante la aspectele legate de definirea conceptului de smart viilage și importanța elaborări unei strategii și a unui sistem de indicatori privind performanțele unei comunități rurale. A fost prezentată tema “Soluții și servicii de tranziție verde și digitală pentru autorități și mediul de afaceri”.

De asemenea evenimentul a avut doua mese rotunde cu temele: „Digitalizare pentru creșterea atractivității localității și implicarea cetățenilor”,în cadrul căreia s-au discutat aspecte precum: Cum poate ajuta digitalizarea la creșterea imaginii pe plan local și regional? Cum pot fi incluși diferiți actori în dezvoltarea comunei? Studii de caz practice pentru a identifica și posibile oportunități de cooperare, și tema Open Village – Comuna noastră tradițională”, în care aspectele principale au fost cu referire la: Conceptul este despre oameni și pentru oameni. Este vorba despre revenirea la rădăcinile care s-au pierdut într-o mare măsură, vorbim despre sentimentul de unitate, despre cum putem oferi o voce comunității. Ideea principală din spatele conceptului fiind aceea de a încuraja liderii comunităților să-și prezinte potențialul local.

„Am insistat în dezbateri pe înțelegerea faptului că satul inteligent este un loc în care se prioritizează corect pe baza unei strategii, nu câte tehnologii digitale sau non digitale introduci într-un sat ci, dacă acestea au efecte concrete asupra bunăstării cetățenilor, stopării declinului demografic al localităților, atragerii forței de muncă, a investițiilor verzi în zonă. Ne lipsește un ghid național care să indice, pe de o parte, numeroasele opțiuni pe care pot miza autoritățile locale cât, și, pe de altă parte, modele de bună practică”, a declarat conf.univ. dr. Costin Lianu, director general USH Pro Business.

USH Pro Business

Evenimente, Comunicare și Internaționalizare

www.ushprobusiness.ro

https://www.facebook.com/www.ushprobusiness.ro

https://www.linkedin.com/in/ush-pro-business/

https://www.instagram.com/ushprobusiness/